Arielle Zuckerberg, het jongste zusje van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, gaat volgende maand aan de slag bij Kleiner-Perkins Caufield & Byers, de investeringsclub achter Google, Amazon en Uber. 

De 26-jarige Zuckerberg-telg zou op 19 oktober beginnen, heeft TechCrunch gehoord van bronnen rondom de durfinvesteerder. Ze werkt nu nog voor Humin, een slimme contactenapp voor smartphones.

Met het aantrekken van Arielle Zuckerberg wil Kleiner-Perkins meer jonge startups aan zich binden voor hun investeringsfonds. Zuckerberg is niet de enige die daar een rol in moet spelen. De durfkapitalist heeft ook twee oud-werknemers van betaaldienst Square en het Chinese techconcern Tencent aangetrokken, maakte John Doerr van Kleiner-Perkins dinsdag bekend op een conferentie van TechCrunch.

Weinig vrouwen in techsector

De komst van Zuckerberg is tevens bedoeld om het aantal vrouwen bij Kleiner-Perkins op te krikken. Doerr noemde het onlangs “bedroevend” dat slechts 6 procent van de durfkapitalisten vrouw is.

De dominantie van mannen in de techwereld is sowieso een onderwerp dat de laatste tijd leeft. Dat komt onder meer door enkele in het oog springende rechtszaken. Zo klaagde Whitney Wolfe, mede-oprichter en voormalig topvrouw van datingapp Tinder, haar collega’s aan wegens seksuele intimidatie. De zaak werd uiteindelijk geschikt. Wolfe is overigens een concurrent van Tinder begonnen, genaamd Bumble. Daarop kunnen alleen vrouwen het initiatief nemen om een man te benaderen.

Rechtszaak Ellen Pao

Ook Kleiner-Perkins lag onder vuur wegens vermeende seksdiscriminatie. Oud-werknemer Ellen Pao klaagde de investeringsfirma aan, nadat ze in 2012 niet de gehoopte promotie kreeg maar werd ontslagen. Volgens haar was dat het gevolg van de relatie die zij had gehad met een hogergeplaatste werknemer. Binnen het bedrijf zou volgens Pao een seksistische cultuur bestaan die vrouwen zou belemmeren om carrière te maken.

Pao werd in maart van dit jaar door de rechtbank in San Francisco in het ongelijk gesteld. Kleiner-Perkins procedeert nu om de juridisch kosten op Pao te verhalen. Een rechter in Californië besloot in juni dat de durfinvesteerder recht heeft op 276.000 dollar. Pao is daartegen weer in beroep gegaan.

Imago oppoetsen

Met het aannemen van een jonge vrouw als Arielle Zuckerberg kan Kleiner-Perkins zijn besmeurde imago enigszins oppoetsen. Zuckerberg zelf lijkt zich in ieder geval zeer bewust van de voordelen van diversiteit in het bedrijfsleven.

"Ik weet niet hoe ik de problemen van mannen op moet lossen. En ik denk dat er veel bewijs is dat mannen niet weten hoe ze de problemen van vrouwen op moeten lossen", zei de vorig jaar in gesprek met The New York Post. "Het gaat niet alleen om vrouwen. Bedrijven die geen divers personeel hebben, zetten zichzelf op een achterstand."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl